zondag 19 januari 2014

Chemie, Het Parfum Uit Het Oude Rome

Naast de Cyprioten, zie Chemie, parfum uit het oude Cyprus, konden de Romeinen er ook wat van. Tijdens een opgraving in Pompeï kwam een decoratie bloot met daarop de bereiding en het verkopen van parfum. Naast het opgegraven materiaal zoals parfumflesje zijn er ook geschriften bewaard gebleven. Waar de ene schrijver alleen ingrediënten noteerde, schreef een ander de ingrediënten en de hoeveelheden op. Het lastige is dat niet alleen hetzelfde ingrediënt verschillende benamingen had, maar ook verschillende ingrediënten dezelfde naam. Daar kan archeologisch onderzoek naar sporen van zaden e.d. uitkomst bieden.
Hoe zouden Julius Caesar en Cleopatra geroken hebben? Zij zouden vast de meest luxe en arbeidsintensiefste parfums gedragen hebben. De parfums van nu hebben als basis alcohol, 2000 jaar geleden was dat een vettig smeersel van olie.
Ik heb beiden gemaakt, of het een mannen of vrouwenparfum is weet ik niet, misschien droegen beide geslachten hetzelfde parfum?
Kortom een parfum zoals Julius Caesar het 2000 jaar geleden droeg en een parfum voor de moderne Cleopatra met de geuren uit het oude Rome.
Parfum op oliebasis
50 gr. Olijfolie, zo geurloos mogelijk
28 gr. Fenegriekzaad
5gr. Kalmoeswortel
3 gr gedroogde bloemhoofdjes van de honingklaver
1 gr. Kattenkruid
2 gr. Zoete Marjoleinblaadjes
Bovenstaande ingrediënten au-bain-marie en afgedekt verwarmen. Van de warmte bron afhalen, en overige ingrediënten toevoegen. 2 uur afgedekt laten afkoelen.


3-5 dr. Citroengras of viooltjesolie (etherische olie)
Eventueel een schepje honing. Filteren met een schone doek. Bewaren in een donker glazen potje
Min. een maand houdbaar.

Parfum op alcohol basis
50 ml. wodka
Alle ingrediënten behalve de honing toevoegen
Aanvullen met bronwater tot 100 ml.
Dit 2 weken laten staan op een warme plek en 2x per dag schudden.

Filteren door een koffiefilter. Daarna overdoen in een verstuiver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten