zondag 21 september 2014

Donar en Cunera op landgoed Schothorst

Op landgoed Schothorst is een uniek project dat regelmatig wordt bezocht door Vikingen van heinde en verre. Beter is te zeggen dat verschillende groeperingen uit de tijd van de Vikingen vredelievend bij elkaar komen om te handelen, te eten, te slapen, te vechten en te leren van elkaar. Zo waren er Friezen, Saxen en Franken die de toeschouwer een kijkje in hun leven gaven zoals het er zo’n 1500 jaar geleden uitzag. Het project van Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) bestaat uit o.a. uit een middeleeuws erf. Er is een vroegmiddeleeuwse boerderij (8e-9e eeuw) herbouwd met de technieken uit die tijd. Het gebouw is gebaseerd op sporen uit een opgraving in Dorestad (Wijk bij Duurstede).  Op de bijbehorende akkers en moestuin worden gewassen verbouwd die in die tijd voorkwamen. Een paar keer per jaar is er een levende historie weekend, zo ook het weekend waarin ik het landgoed bezocht.

Sibbe Wironii was ook aanwezig.
Zij hebben mij geholpen met research en zijn de gezichten op de cover van mijn boek “Cunera en de macht van de sleutel”. Een leukere plek om mijn boek aan de leider te overhandigen kon ik niet bedenken. We stonden gezellig onder een luifel bij het kampvuur toen een fikse onweersbui over ons heen schoof. Er leek geen tijd tussen de bliksem en de opvolgende donder te zitten. De donder rolde laag, traag en luidkeels over onze hoofden. Bang van onweer ben ik niet, maar dit was heftig.

Verbaasd was ik dan ook toen de mannen van Wironii vrolijk naar de lucht keken en elkaar bevestigden dat het een goede donder was. Echt vreemd is het toch ook weer niet, want in die tijd aanbaden de mensen de donder, onze vijfde dag van de week is naar de Germaanse god, Donar, genoemd. In de Romeinse tijd werd hij vereerd als onweersgod en beschermer van de mensen. Ondanks zijn beschermende functie was ik blij toen Donar het landgoed weer net zo snel verliet als hij gekomen was.


Liever een sfeervol filmpje https://www.youtube.com/watch?v=0cSKJeTEObs

2 opmerkingen: