zondag 8 juni 2014

Eigendom, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee

De Krim is dagelijks in het nieuws over iets wat al eeuwenlang een punt van discussie is. Een schiereiland wat door de eeuwen heen bij vele steppevolkeren in trek is geweest. Ook de Grieken en de Romeinen hebben er hun sporen achtergelaten. Dat bleek allemaal uit de tentoonstelling Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Het object dat de langste route had afgelegd was een chinees lakkistje van ongeveer 2000 jaar oud, teruggevonden op de Krim. “De tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot ‘barbaren’ zijn bestempeld” verkondigt het Allard Pierson Museum op de tentoonstellingsfolder met op de voorkant een indrukwekkende gouden schede met gedetailleerde griffioenen, leeuwen en paarden.

Een graf met grafgiften van een vrouw

De titel van de tentoonstelling liegt er niet om, er is inderdaad veel goud in de vitrines. Van de Grieken die zich er voor Chr. aan de kust vestigden. Eeuwen later kwam het gebied door de opkomst van het Romeinse rijk onder invloed van Byzantium.  Van de Scythen, een van oorsprong Iraanse ruiterstam, die door de Sarmaten werden verdreven en een nieuwe plek zochten in Palestina. De Goten die vanuit Scandinavië oprukten tot aan de Krim en ervoor gezorgd hebben dat daar tot aan de 18de eeuw in geïsoleerde delen nog een Krim-Gotisch dialect werd gesproken. Van de Hunnen die vanuit de steppe, via de Krim, tot in Frankrijk hebben gezworven. Allen lieten hun sporen na in goud, van een fraai gedecoreerde helm, gouden plaatjes die ooit als decoratie aan kleding hebben gediend tot aan indrukwekkende sieraden.  Zo ook met  aardewerk, gebruiksvoorwerpen en de graven van de mensen die er toendertijd leefden.



De enige twee Hunse Graven die zijn teruggevonden
In de middeleeuwen maakte De Krim deel uit van het Ottomaanse rijk en vervolgens kwam het onder
Russisch bestuur die het in 1954 overdroeg aan Oekraïne. Door de huidige situatie is de grote vraag van wie de objecten zijn. Oekraïens of Russisch? Of moeten de objecten gaan in de sporen van hun stam. Op zoek naar Huns, Grieks of Sarmatisch bloed? Of moet het van niemand en iedereen zijn? Waar deze mooie objecten heengaan als de tentoonstelling op  15 juni zijn laatste dag beleeft is voor alsnog onbekend….






















Goud en Geheimen van de Zwarte Zee

2 opmerkingen: