zondag 21 december 2014

Wat zing jij met kerst? Van Zonnewende tot Kerstmis

Frey
Het Germaanse zonnewendefeest, ook wel Joelfeest genoemd,  is een voorchristelijke ritueel dat past binnen
de Noord-Europese natuurreligie. Het ging gepaard met drinken en grote vuren aansteken. Dit kom je in meerdere oude cultussen tegen, maar ook met joelen en hoornblazen. Het Joelfeest duurde 12 nachten met als hoogtepunt de zonnewende, de periode van de korte dagen waarin er verlangd wordt naar de lengende dagen. De goden moesten gunstig gestemd worden door te offeren en te aanbidden.
Tevens vierden de Germanen het einde van het jaar. De zonnewende was het keerpunt waarop het zonnerrad aan een nieuwe cyclus begon. In deze donkerste periode van het jaar was de grens tussen de levenden en de doden vervaagd. Een periode vol magie en chaos. Het was tevens de tijd om de beschermmoeder Frey te eren, ze smeekten haar om vrede en vruchtbaarheid, iets wat zonder de zon onmogelijk was. Vrijdag herinnert ons nog aan deze godin.

Een paar dagen na de zonnewende was het de beurt aan de Romeinse god Mithras, ook wel Sol Invictus genoemd (de onoverwinnelijke zon). Zijn geboortedag werd gevierd op 25 december, jawel ons huidige eerste kerstdag. Het mithraïsme was een geduchte rivaal van het in opkomst zijnde christendom. Het christendom won toen in 321 besloten werd dat 25 december de vaste dag is waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd. Zo werd  niet alleen Mithras, maar ook vele heidense feesten, zoals het Joelfeest, naar de achtergrond verdrongen.

Wordt het dit jaar een traditioneel kerstlied?
Ik ga lekker joelen!
Maria met Jezus

Mithras









Geen opmerkingen:

Een reactie posten