zaterdag 2 augustus 2014

Return to Outremer

Een Tempeliersvlag gedragen door een heuse Tempelierridder. Munten met het symbool van de Tempeliers, het deed me allemaal denken aan de kruistochten waardoor overzeese landen (Outremer) veroverd werden, de officiële kruisvaarderstaten bestonden tussen de 11de en 15de eeuw. Ze waren voortdurend in oorlog met de omringende Mohammedaanse Staten. Desondanks werd er ook veel handel gedreven.
De Bulgaarse muziekgroep Irfan die hun naam ontleend heeft aan de Soefi terminologie en ‘gnosis’ betekent heeft zich, net als vele anderen, laten inspireren door deze tijd. Met ‘Return tot Outremer’ en ‘In the Gardens of Armida’ dat vertelt over een onmogelijke liefde tussen een kruisvaarder en een Saraceense tovenares uit Damascus die plaats vindt in de ommuurde tuinen van Armida (de tovenares) , betoveren zij je met een mystieke reis in en buiten de tijd. Een poëtische boodschap in de taal van het hart, zoals ze het zelf noemen.
Ze laten zich o.a. beïnvloeden door het muzikale en spirituele erfgoed van Byzantium en middeleeuwse Europa.

In 2008 creëerde Irfan een soundtrack voor de Bulgaarse documentaire ‘The Great Heresey’(gewijd aan de geschiedenis van de Europese middeleeuwse ketterijen, zoals de Bulgaarse ‘Bogomielen’ en de zuid-Franse ‘Katharen’) Zo worden de verhalen van eeuwen geleden tot op de dag van vandaag nog verteld. Met de betoverende klanken en poëtische woorden in mijn hoofd geniet ik na van het optreden van Irfan op Castlefest 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten