zondag 18 januari 2015

Het Huis van Hilde

Tijdens archeologisch onderzoek in Castricum (1995) werd het skelet gevonden van een vrouw. Het naamloze skelet kreeg de naam Hilde. Door middel van een gezichtsreconstructie hebben we een goed beeld van hoe ze er in de 4de eeuw heeft uitgezien. Deze vrouw is de naamgeefster van het  Archeologiecentrum Noord-Holland.  Deels is het centrum een depot en deels ingericht als tentoonstelling. Afgelopen donderdag 15 januari was het zover. Hilde kwam thuis in het naar haar genoemde gebouw, het werd geopend.
Een aantal maanden geleden kreeg ik een rondleiding door het pand dat toen nog in aanbouw was. Toen kon ik al zien dat het indrukwekkend zou worden. 

Mijn verwachtingen waren daarom best hoog.  Ze werden waargemaakt. 
Het was een kippevelmoment om de tentoonstellingsruimte binnen te lopen en de gereconstrueerde personen in een cirkel opgesteld te zien staan in vitrines. Dat alles in volgorde van tijd. Leuk om even doorheen te lopen maar zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen, omdat er in een grotere cirkel omheen vitrines opgesteld zijn met vondsten die horen bij de periode van de gereconstrueerde persoon. Om de zoveel tijd dimt het licht en zwelt het geluid aan. De opmaat voor een film. Een auditorium, archeolab, museumcafé en shop maken het tentoonstellingsgedeelte compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten