zondag 11 januari 2015

Recept; middeleeuws brood

Wat mij betreft behoort onderstaand recept tot de meest bevredigende broodrecepten.
Een simpel maar doeltreffend recept waarvan je je niet hoeft af te vragen of het rijst, het rijst namelijk vanzelf de pan uit om in de oven nog meer in omvang toe te nemen.
Als rijsmiddel wordt gist en bier gebruikt, een combinatie die de middeleeuwse gist het dichtst benaderd.
Brood was dagelijks eten in de middeleeuwen, toch zijn er geen kant en klare recepten overgebleven. Misschien komt dat omdat iedereen het zelf bakte?
De namen en gebruiken zijn wel overgeleverd.
Het voelt een beetje raar als je ‘s morgens brood bakt om al een bruin biertje te openen. Als je het flesje afgedekt terug in de koelkast zet kun je hem dezelfde dag nog met smaak opdrinken.

650 gram tarwe bloem
1 tl. Zout
12 gr verse gist
275ml-400ml warm water
90ml bruin bier (ik heb Westmallle dubbel 
en  La Trappe dubbel met succes uitgeprobeerd)
2 el warme honing
Olijfolie

Meng bloem en het zout.
Meng de verse gist met wat van het water tot een papje.
Voeg het bier bij de warme honing en roer het gistpapje erbij plus de helft van het water. Roer dit door de bloem. Voeg zo nodig wat van het overgebleven water toe tot het een kneedbaar geheel is. Kneed dit ong. 8 minuten. Leg het deeg te rusten in een in geoliede kom en bedek het met bakpapier dat aan de onderzijde met olie is ongesmeerd. Dek het geheel losjes af met een schone theedoek en laat het op een warme plek een uur rijzen, zodat het deeg in omvang verdubbeld.
Na een uur nog even doorkneden en op een in geolied vel bakpapier in de oven leggen en wederom afdekken met het andere vel bakpapier.
De eerste 15 min bak je op 230C

Daarna nog 25 min op 150C

Geen opmerkingen:

Een reactie posten