Wat mij betreft behoort onderstaand recept tot de meest
bevredigende broodrecepten.
Een simpel maar doeltreffend recept waarvan je je niet
hoeft af te vragen of het rijst, het rijst namelijk vanzelf de pan uit om in de
oven nog meer in omvang toe te nemen.
Als rijsmiddel wordt gist en bier gebruikt, een
combinatie die de middeleeuwse gist het dichtst benaderd.
Brood was dagelijks eten in de middeleeuwen, toch zijn er
geen kant en klare recepten overgebleven. Misschien komt dat omdat iedereen het
zelf bakte?
De namen en gebruiken zijn wel overgeleverd.
Het voelt een beetje raar als je ‘s morgens brood bakt om
al een bruin biertje te openen. Als je het flesje afgedekt terug in de koelkast
zet kun je hem dezelfde dag nog met smaak opdrinken.
650 gram tarwe bloem
1 tl. Zout
12 gr verse gist
275ml-400ml warm water
90ml bruin bier (ik heb Westmallle dubbel
en La Trappe dubbel met succes uitgeprobeerd)
2 el warme honing
Olijfolie
Meng bloem en het zout.
Meng de verse gist met wat van het water tot een papje.
Voeg het bier bij de warme honing en roer het gistpapje
erbij plus de helft van het water. Roer dit door de bloem. Voeg zo nodig wat
van het overgebleven water toe tot het een kneedbaar geheel is. Kneed dit ong.
8 minuten. Leg het deeg te rusten in een in geoliede kom en bedek het met bakpapier
dat aan de onderzijde met olie is ongesmeerd. Dek het geheel losjes af met een
schone theedoek en laat het op een warme plek een uur rijzen, zodat het deeg in
omvang verdubbeld.
Na een uur nog even doorkneden en op een in geolied vel
bakpapier in de oven leggen en wederom afdekken met het andere vel bakpapier.
De eerste 15 min bak je op 230◦C
Daarna nog 25 min op 150◦C
Voor Romeins speltbrood kijk op http://levendegeschiedenis.blogspot.nl/2013/06/panis-speltbrood.html
Hallo. Heeft u nog meer middeleeuwse recepten van brood of andere recepten?
BeantwoordenVerwijderen