Circa 5000 v. Chr. verscheen spelt in de Nijldelta.
Omstreeks de zelfde tijd werd de akkerbouw naar Midden-Europa gebracht. De bandkeramische boeren die uit Hongarije kwamen, verspreiden zich over grote delen van Europa en vestigden zich ook in wat nu Zuid-Limburg is. Bij opgravingen in Zuid-Limburg is dan ook spelt terug gevonden, zoals in Voerendaal bij een Romeinse villa. Pas na de middeleeuwen wordt spelt verdrongen door gewone tarwe.
Ingrediënten:
- 500 gram speltmeel
- gist
- 1 2/3 dl water
- 1tl. kummel
- 1tl. anijs
- 1el. honing
- Laurierblaadjes
Bereidingswijze
Kneed van alle ingrediënten (behalve de laurierblaadjes) een samenhangend deeg, en laat het rijzen.
Je hebt minder water nodig dan je denkt, voeg het beetje bij beetje toe
Vorm van het deeg een rond plat brood en laat het nogmaals rijzen.
Plaats het in het midden van een op 200 graden voorverwarmde over (op de laurierblaadjes) en bak het brood ca. 30 a 40 min. Lekker met Olijventapenade of kruidenkaas
Met dank aan Vereniging Pax Romana
Geen opmerkingen:
Een reactie posten