zondag 17 augustus 2014

De Gouden Middeleeuwen waren er eerder dan je denkt

De Gouden Middeleeuwen waren er eerder dan je denkt. Dat laat het RMO zien in de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen, Nederland in de Merovingische wereld, 400-700 na Chr.
Met deze tentoonstelling maken ze korte metten met het idee van de duistere middeleeuwen, alsof het neerstorten van het Romeinse Rijk verval voor west Europa betekende. Het is een overgangsperiode naar de vroege middeleeuwen, die geassocieerd wordt met volksverhuizingen en armoede. Na het bezoeken van de tentoonstelling weet je wel beter.

Wist je dat:
-de mensen in die periode gezonder waren dan daarvoor en daarna.
-het handelsnetwerk helemaal tot aan India liep waar de granaten vandaan kwamen die gebruikt werden in sieraden.
-er toen al kunsttanden werden gebruikt, tijdens een opgraving werd er een kunsttand van barnsteen gevonden.
-er naast paardengraven ook hondengraven zijn teruggevonden uit die tijd. Paarden en jacht- en waakhonden namen blijkbaar een belangrijke plek in. 
Hondengraf














-deze periode gekenmerkt wordt door sierlijk glas van hoge kwaliteit. Een filmpje laat zien hoe dat glas gemaakt werd. (foto glas)
-het Merovingisch koningshuis zijn naam ontleent aan Merovech. Hij wordt gezien als de eerste koning. Over zijn ontstaansgeschiedenis gaan mythologische verhalen de ronde. Zo zou hij verwekt zijn toen zijn moeder tijdens het baden een zeemonster tegenkwam. Zo werd het latere koningshuis ondergedompeld in mythes. De koningen die kracht ontleenden aan hun lange haren. Ze zouden zelfs afstammelingen van Jezus en Maria Magdalena zijn. Helaas zijn er over dit koningshuis weinig tot geen geschreven bronnen. Over het leven in de Merovingische tijd weten we steeds meer door opgravingen in west Europa. Zo werden er in koningsgraven afbeeldingen van de honingbij gevonden. Zij waren het Koninklijke embleem van de Merovingers en hadden de betekenis van onsterfelijkheid en wederopstanding.

De tentoonstelling geeft een goed overzicht van het leven in die tijd en maakt een verbinding tussen de Merovingische wereld en dat daarbuiten en duurt tot en met 26/10/2014 http://www.rmo.nl/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten