dinsdag 20 augustus 2013

Gebroeders van Limburg Festival te Nijmegen van 23t/m 25 augustus 2013

Het grootste middeleeuws festival van Nederland, waar Nijmegen terug gaat in de tijd van de gebroeders van Limburg, de miniatuurschilders. Hun miniaturen komen tot leven door middel van een jaarmarkt, ambachten en lezingen. Vuurshows in de vallende schemering en een heuse middeleeuwse mis op de zondagochtend. Het hoogtepunt is de Blijde Incomste waar vele personages uit de miniaturen in een grote optocht door de straten van Nijmegen lopen.
Kijktip:

De documentaire De verborgen meesters van de Middeleeuwen (Peter van der Heijden, 2005) brengt het leven en werk van de 15e-eeuwse broers in beeld, van hun jonge jaren tot aan de periode dat ze als hofschilders werkten voor de hertog van Berry in Frankrijk. Themakanaal Holland Doc 24 zendt deze documentaire speciaal voor het festival uit! Tussen 17 en 23 augustus kunt u deze bekijken op digitale kabeltelevisie op www.hollanddoc.nl
Uniek aan deze film is dat het de makers als eerste lukte om de hermetisch gesloten kluizen in New York en Chantilly geopend te krijgen, waar het werk van de Gebroeders van Limburg ligt opgeslagen. Zo zijn ze erin geslaagd de uiterst kwetsbare werken voor de camera te halen.

Uitzendtijden:
wo 21 aug 2013 - 10.13 en 19.31 uur
vr 23 aug - 06.38 uur

Tot slot vond ik op http://www.gebroedersvanlimburg.nl/ nog een leuke link met mijn boek.
Rob Dückers was in 2005 één van de conservatoren van de grote Van Limburg-expositie in Museum Het Valkhof. De miniatuur van de drie Nijmeegse broers laat de ramp zien die de 11.000 maagden rond het jaar 450 na Chr. is overkomen, op terugreis van Rome naar Engeland. In Keulen werden zij overvallen en vermoord door de Hunnen. Slechts één maagd wist te ontkomen: St.-Cunera, die uiteindelijk haar toevlucht vond in Rhenen. Volgens de legende werden de gedode maagden begraven in Keulen, waar een gedachteniskerk, de St. Ursula-Kirche, aan hen werd gewijd. 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten